Într-un interviu acordat EVZ, ministrul agriculturii, Mihai Dumitru, vorbeşte despre sancţiunile pe care le vor primi cei care nu-şi lucrează pământul.
Problema terenurilor agricole nelucrate devine din ce în ce mai costisitoare, atât pentru proprietarii de terenuri, cât şi pentru Ministerul Agriculturii. Instituţia duce lipsă însă de soluţii cu adevărat viabile pentru cei care nu vor săşi cultive pământurile.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru EVZ, ministrul agriculturii, Mihai Dumitru, vorbeşte despre ce poate face instituţia pe care o conduce pentru a diminua numărul hectarelor nelucrate. Totodată, am mai discutat şi despre recensământul agricol din acest an, şi despre uniformizarea profitului pe lanţul agricol de consum.
„Nu folosesc cuvântul impozitare, folosesc «penalizare» a celor care nu-şi lucrează pământul sau îl abandonează. După estimări ar fi cam 1,5-2 milioane de hectare de teren care sunt nelucrate”, ne-a de larat ministrul. Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) are o bază de date de unde ministerul îşi ia informaţiile pentru a vedea cât teren e nelucrat şi cine îl deţine.
Fără subvenţii
De anul acesta, cei care nu-şi cultivă pământul nu vor mai primi subvenţia. Potrivit ministrului, în cazul subvenţiilor europene, care nu se pot lega de obligativitatea cultivării terenului, urmează să se aplice aceeaşi soluţie. „Am făcut regulile mult mai stricte şi în cazul lor. Ştiţi că la noi, toamna, se ard miriştile şi se produc destule daune asupra mediului. Am hotărât ca nici acestora să nu le mai dăm această subvenţie. Arderea miriştilor e interzisă”, a mai spus ministrul.
Subvenţia pe hectar va ajunge, în acest an, la 167 de euro - 81 de euro de la UE şi 86 de euro de la minister.
Legaţi de mâini cu legile UE
Întrebat de ce nu pot fi obligaţi proprietarii să dea în arendă terenurile necultivate, ministrul a afirmat că nu este posibil întrucât s-ar atinge dreptul de proprietate pe care fiecare îl are prin Constituţie. „Introducând forma de penalizare prin anularea subvenţiilor, sperăm ca aceia care nu-l mai cultivă să fie obligaţi ori să-l lucreze, ori să-l dea în arendă, ori să-l vândă”, a explicat ministrul iniţiativa.
Tot la categoria „probleme fără rezolvare viabilă” intră şi reducerea evaziunii fiscale, foarte ridicată în sectorul agricol. O soluţie pentru reducerea ei ar fi fost ca subvenţiile să fi fost date pe cantitatea de recoltă sau produse vândute. Ministrul susţine că nici acest lucru nu se poate face în România, pentru că intră în direct conflict cu legile europene şi nu este conform nici cu legile mondiale ale Organizaţiei Comerţului.
Paul Barbu Luni, 01 Martie 2010
Sursa: www.evz.ro/
marți, 2 martie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu