In urma cu peste 20 de ani, Romania era unul dintre cei mai mari producatori de carne de porc din Europa. Astazi, desi industria s-a micsorat considerabil, avem sansa sa o redresam, cred specialistii internationali, chiar daca drumul va fi lung si anevoios.
Inainte de 1989, Romania crestea aproximativ 18 - 19 milioane de porci pe an, iar o mare parte din productie era destinata pietei din Rusia, potrivit unui fost oficial al Comtim, una dintre cele mai mari ferme de porci de stat din Romania, Dan Stanica.
"Era un barter: in schimbul carcaselor inghetate, primeam electricitate si gaz", a spus Stanica, citat de PigProgress.net.
El adauga faptul ca, dupa Revolutie, o mare parte din cele 800.000 de unitati de productie au fost fie privatizate, fie inchise, iar, pana in 1996, 85% din carnea de porc consumata pe plan intern era din import.
Insa, de atunci, lucrurile au inceput sa se schimbe, odata cu intrarea pe piata a marilor investitori straini. Unul dintre cei mai importanti a fost Big Dutchman, unde Stanica lucreaza in prezent drept manager de vanzari, care s-a implicat in construirea de infrastructura, cum ar fi depozitele si punctele de vanzare. Potrivit datelor companiei, Big Dutchman a fost implicata in aproximativ 80% din constructiile de centre de productie pentru carne de porc si pasare.
Intrarea in UE a schimbat regulile jocului
De-a lungul timpului, industria de profil din Romania a trebuit sa se reinventeze, spune Stanica, insa intrarea in Uniunea Europeana a adus schimbari semnificative in bine.
"Intrarea in UE ne-a deschis multe usi, dar ne-a deschis si mintile. Am luat cunostinta de mai multe tehnologii si de mai multe rase de porci. In plus, exista o serie de programe de finantare la care crescatorii romani pot apela. De la intrarea in UE, Romania a beneficiat de sprijin financiar de aproximativ 100 de milioane de euro. Oricine investeste acum primeste inapoi 50% din bani", a adaugat Stanica.
Totusi, dezvoltarea are si parti negative, potrivit lui Lars Ole Madsen, director de vanzari la producatorul danez Vitfoss, prezent in Romania din 2005, care are o cota de piata de 15%. "Productia din Romania a fost favorizata, pana acum, de preturi mai competitive comparativ cu nordul Europei, insa, in ultimul timp, acest avantaj s-a diminuat. Retelele de supermarketuri sunt atat de mari, incat au preluat total controlul asupra pietei", a spus Madsen.
De asemenea, intrarea in Uniunea Europeana a provocat si o mai mare concurenta intre producatori. "Concurenta din partea companiilor europene a fortat fermierii sa fie mai eficienti si multe ferme au disparut. Productia a scazut dramatic, crescand importurile. Din acest motiv, investitorii straini vad adevarate oportunitati in Romania", a explicat Arpad Csiza, manager de vanzari la Hunland Trade, o companie de transport de animale olandezo-maghiara.
In prezent, Romania are aproximativ 130.000 de unitati de productie, 50.000 dintre ele fiind detinute de Smithfield, care a luat locul Comtim. In 2007, mai multi porci au fost gasiti bolnavi, iar compania a fost nevoita sa sacrifice 50.000 de animale, fiind fortata sa-si amane planurile de expansiune.
Pentru 2010, Smithfield nu a anuntat planul de investitii, iar aceasta ezitare a fost ceva frecvent in piata de profil din Romania, in ultimii ani.
In parte din cauza crizei financiare, investitorilor le este din ce in ce mai greu sa dezvolte afaceri in Romania, avand in vedere ratele de dobanda mari.
De ce este nevoie pentru redresare?
Desi multi investitori sunt interesati de piata locala de profil, acestia isi pun, insa, multe intrebari, inainte sa inceapa dezvoltarea. Una dintre acestea este unde s-ar afla cel mai apropiat abator, comparativ cu ferma lor. Desi pare ciudat, este un lucru extrem de important, avand in vedere lipsa de infrastructura rutiera din Romania.
Potrivit estimarilor, in prezent, se cresc aproximativ doua milioane de porci in fermele comerciale si 2,5 - 3 milioane in gospodarii, ceea ce reprezinta 30 - 40% din cererea totala din tara.
Pentru a produce destul pentru consumul intern, ar fi nevoie de 10 milioane de porci anual, potrivit lui Daniel Bartels, manager de vanzari la nivel regional la Big Dutchman. "Daca ritmul dezvoltarii este similar anilor 2004 - 2007, dezvoltarea va mai dura opt - noua ani", a spus acesta.
"Nu exista indoiala ca, in urmatorii ani, Romania va inregistra o dezvoltare accelerata a productiei", a intarit ideea si Madsen, de la firma Vitfoss. "Productia din curtea casei este, inca, mai extinsa decat cea industriala. Va dura multa vreme pana cand productia va reusi sa acopere cererea de pe piata interna, prin urmare vor exista importuri masive din tarile UE, in urmatorii ani", a adaugat acesta.
De asemenea, potrivit lui Csiza, lipsa infrastructurii, a colaborarii intre fermieri, a traditiei si cunostintelor in domeniul cresterii animalelor si existenta birocratiei excesive vor amana dezvoltarea pentru cel putin cinci ani.
08 Februarie 2010, ora 07:04 Sursa: Ziare.com
Autor: Teodora Bodeanu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu