Romania ar putea risca sistarea finantarilor europene aferente perioadei 2007-2013 daca in decembrie 2010 bilantul Comisiei Europene privind gradul de absorbtie a banilor comunitari este unul negativ. Nu este vorba despre pierderea sumelor ramase necheltuite in intervalul 2007-2010 (potrivit regulii „n+3” care stipuleaza ca daca fondurile alocate in anul „n” nu sunt cheltuite pana in anul n+3”, statul membru pierde ceea ce nu a consumat), ci despre ratarea intregului pachet financiar negociat la aderarea la UE. Acesta consta in 19,21 mld. euro, din care Romania a reusit sa atraga cel mult 10%. Informatia provine din surse apropiate Comisiei Europene, care au declarat pentru „Financiarul” ca aceasta sanctiune fara precedent in istoria blocului comunitar ar putea constitui o reactie la gravele sincope inregistrate in derularea proiectelor cu finantare europeana. Este o consecinta a blocarii intregului proces de catre guvernul de la Bucuresti, prin politizarea excesiva a structurilor care gestioneaza fondurile europene, blocarea posturilor, concedierea functionarilor si prin tergiversarea nepermis de indelungata a onorarii platilor catre beneficiari.
Precedentul a fost deja creat, in sensul ca, si in 2009, europarlamentari ai unor state membre influente au recomandat o revizuire a cadrului financiar negociat cu Romania, propunand sanctionarea drastica a neregulilor inregistrate in gestionarea fondurilor comunitare si realocarea aceastora unor tari care au demonstrat ca le pot fructifica.
Cele mai mari alocari financiare revin Ministerului Transporturilor. Este vorba de 23,7% din cele 19,1 miliarde de euro. Cumulat, intre anii 2007 si 2010, la dispozitia acestui ordonator de credite se afla 8,62 miliarde de lei (2,037 miliarde de euro) pentru lucrari de infrastructura. Din aceasta suma, potrivit celei mai recente situatii publicate de Ministerul Finantelor Publice, platile efective catre beneficiari nu depasesc 135 de milioane de lei.
Cea de a doua cea mai costisitoare componenta este Programul Operational Sectorial Mediu: 23,5% din totalul alocarilor financiare. In perioada anterior mentionata, autoritatile publice din Romania au avut la dispozitie 8,34 miliarde de lei (1,97 miliarde de euro), din care la beneficiari au ajuns sub forma rambursarilor aproximativ 42 de milioane de lei. In ceea ce priveste Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (18,1% din totalul finantarilor), din cele 6,41 miliarde de lei, doar 40 de milioane de lei din contributia UE au ajuns la beneficiari.
Sursa: www.financiarul.com
miercuri, 24 februarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu