vineri, 30 aprilie 2010

APDRP anunţă lansarea,în perioada 3–31 mai 2010,acelei de-a şasea sesiuni de cereri de proiecte pentru Măsura121 din cadrul PNDR

Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” se încadreaza în Axa I – „Cresterea
competitivitatii sectorului agricol si silvic” si are ca obiectiv general cresterea
competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie si îndeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare.
Obiectivele specifice se refera la:
1. Introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei,ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice, precum si producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile;
2. Adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare;
3. Cresterea veniturilor exploatatiilor agricole sprijinite;
4. Sprijinirea membrilor grupurilor de producatori sau ai altor forme asociative în
vederea încurajarii fenomenului de asociere.
Obiectivele operationale se refera la:
Promovarea investitiilor în exploatatiile agricole din sectorul vegetal si de crestere a animalelor pentru realizarea de constructii noi si/sau modernizarea constructiilor agricole existente din cadrul acestora si a utilitatilor aferente, achizitionarea de masini si utilaje noi, înfiintarea de plantatii etc.
În cadrul sesiunilor de depunere a proiectelor, începând cu anul 2010, alocarea financiara se face distinct pentru sectorul vegetal si pentru sectorul de crestere a animalelor.

joi, 22 aprilie 2010

Administaţia Fondului Cultural Naţional anunţă lansarea sesiunii de finanţare A.F.C.N. 1/2010 pentru proiecte culturale

A.F.C.N. acordă finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi data de 15 noiembrie 2010.

Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă oferită de A.F.C.N. este de 1 900 000 lei.
Aceasta sumă este distribuită, după cum urmează:
• activităţi muzeale - 133 000 lei;
• arte vizuale şi arhitectură - 256 500 lei;
• dans - 76 000 lei;
• diversitate culturală - 152 000 lei;
• educaţie culturală - 190 000 lei;
• intervenţie culturală - 76 000 lei;
• management cultural şi formare profesională - 152 000 lei;
• muzică - 190 000 lei;
• patrimoniu cultural naţional - 266 000 lei;
• patrimoniu imaterial - 171 000 lei;
• teatru - 190 000 lei
• contestaţii - 47 500

Perioada de înscriere a proiectelor culturale este cuprinsă în intervalul 21 aprilie - 20 mai a.c.
Termenul limită de înscriere a proiectelor culturale este 20 mai a.c., ora 16.00.

Sursa: www.afcn.ro

joi, 15 aprilie 2010

Precizări referitoare la desfăşurarea activităţilor economice de către PFA, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale doreşte să reamintească producătorilor agricoli faptul că orice activitate economică trebuie să se desfăşoare în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările ulterioare.

Astfel:
Activitatea economică este definită în art.2 lit.a) ca – “activitatea agricolă, industrială, comercială, desfaşurată pentru obţinerea unor bunuri sau servicii a căror valoare poate fi exprimată în bani şi care sunt destinate vânzării ori schimbului pe pieţele organizate sau unor beneficiari determinaţi ori determinabili, în scopul obtinerii unui profit”.

Art. 4 precizează că persoanele fizice pot desfăşura activităţi economice, după cum urmează:
“a) individual şi independent, ca persoane fizice autorizate;
b) ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei întreprinderi familiale”.

Conform OUG nr. 44/2008există o perioadă de doi ani, care se încheie la 25 aprilie 2010, până la care persoanele interesate pot opta să desfăşoare activitate economică - în una din formele menţionate la art. 4 din ordonanţă.

SURSA: WWW.MADR.RO

luni, 5 aprilie 2010

Termenul limită pentru schemele de ajutor de stat pe POSDRU a fost prelungit

AM POSDRU a anuntat prelungirea termenului limita pentru transmiterea electronica a cererilor de finantare in cadrul schemelor de ajutor de stat, de pe 31 martie 2010, ora 16:00, cand ar fi trebuit sa se inchida, pana pe 30.11.2010, ora 16:00.
Decizia de prelungire a termenului de depunere se aplica doar pentru urmatoarele scheme de finantare:
- „Sprijin financiar pentru ocupare” (nr. 73)
- „Sprijin financiar pentru ocuparea persoanelor din mediul rural” (nr.74)
- „Programe de mentorat pentru tinerii angajati” (nr.75)
Astfel, intreprinderile mai pot depune proiecte pana la data de 30.11.2010, ora 16:00 sau pana in momentul in care fondurile alocate fiecarei scheme vor fi utilizate integral.
Data: 31-03-2010

Sursa:www.fonduri-ue.ro

Cui îi mai pasă de fondurile europene?

sâmbătă, 3 aprilie 2010

Subvenţiile pentru crescătorii de vaci, oi şi capre vor la acelaşi nivel ca în 2009

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va plăti în 2010 acelaşi nivel al subvenţiei pe cap de animal crescătorilor de vaci, oi şi capre, a declarat joi (25 martie 2010) Adrian Rădulescu, secretar de stat în MADR.
“Subvenţia va fi la acelaşi nivel ca în 2009, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru că anul acesta criza este mult mai mare decât 2009″, a spus Rădulescu, la un seminar privind finanţarea în agricultură.

Acesta a anunţat totodată că, referitor la agricultură, au fost aprobate două Hotărâri de Guvern, astfel încât ortofotoplanurile şi hărţile aeriene necesare să fie făcute pe o perioadă de 10 ani de Ministerul Apărării Naţionale, iar o a doua hotărâre vizează introducerea fructelor în şcoli, odată cu programul cornul şi laptele. Suma necesară plăţii ajutoarelor de stat care vor fi acordate din bugetul naţional în sectorul zootehnic se ridică la peste 500 de milioane de euro numai pentru anul 2010, potrivit ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru.

“După evaluările noastre, numai pentru plata parţială a ajutoarelor de stat pe care le vom acorda în 2010 din bugetul naţional, în sectorul zootehnic, suma se ridică la 500 de milioane euro, respectiv la circa de 2,1 miliarde lei. Din păcate, avem dificultăţi de acoperire bugetară, dar sperăm să promovăm cât mai rapid aceste acte normative şi să putem plăti o parte din sumă anul acesta, iar diferenţa să o rostogolim pentru 2011″, a spus Dumitru.

Deocamdată, Ministerul Agriculturii pregăteşte forma finală a acestor ajutoare de stat pentru a o trimite în Guvern spre aprobare şi, ulterior, către Comisia Europeană. În 2009, au fost acordate din bugetul naţional subvenţii către fermieri de 1,67 miliarde lei în zootehnie şi de 3,89 miliarde lei pentru producţia vegetală.

Sursa: http://www.agroaliment.ro/