sâmbătă, 3 aprilie 2010

Subvenţiile pentru crescătorii de vaci, oi şi capre vor la acelaşi nivel ca în 2009

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va plăti în 2010 acelaşi nivel al subvenţiei pe cap de animal crescătorilor de vaci, oi şi capre, a declarat joi (25 martie 2010) Adrian Rădulescu, secretar de stat în MADR.
“Subvenţia va fi la acelaşi nivel ca în 2009, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru că anul acesta criza este mult mai mare decât 2009″, a spus Rădulescu, la un seminar privind finanţarea în agricultură.

Acesta a anunţat totodată că, referitor la agricultură, au fost aprobate două Hotărâri de Guvern, astfel încât ortofotoplanurile şi hărţile aeriene necesare să fie făcute pe o perioadă de 10 ani de Ministerul Apărării Naţionale, iar o a doua hotărâre vizează introducerea fructelor în şcoli, odată cu programul cornul şi laptele. Suma necesară plăţii ajutoarelor de stat care vor fi acordate din bugetul naţional în sectorul zootehnic se ridică la peste 500 de milioane de euro numai pentru anul 2010, potrivit ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru.

“După evaluările noastre, numai pentru plata parţială a ajutoarelor de stat pe care le vom acorda în 2010 din bugetul naţional, în sectorul zootehnic, suma se ridică la 500 de milioane euro, respectiv la circa de 2,1 miliarde lei. Din păcate, avem dificultăţi de acoperire bugetară, dar sperăm să promovăm cât mai rapid aceste acte normative şi să putem plăti o parte din sumă anul acesta, iar diferenţa să o rostogolim pentru 2011″, a spus Dumitru.

Deocamdată, Ministerul Agriculturii pregăteşte forma finală a acestor ajutoare de stat pentru a o trimite în Guvern spre aprobare şi, ulterior, către Comisia Europeană. În 2009, au fost acordate din bugetul naţional subvenţii către fermieri de 1,67 miliarde lei în zootehnie şi de 3,89 miliarde lei pentru producţia vegetală.

Sursa: http://www.agroaliment.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu