marți, 23 februarie 2010

Agricultura ecologică, un pariu câştigat

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic pe teritoriul României a crescut, în anul 2009, cu 9% faţă de anul precedent, când a fost de circa 220.000 hectare. Deşi iniţial estimările indicau o creştere de peste 25.000 hectare, din cauza cererii mici de produse ecologice din piaţă, pe fondul crizei economice, a fost înregistrat un avans mai redus al suprafeţelor cultivate ecologic.
În ceea ce priveşte producţia de produse ecologice, aceasta a scăzut în 2009 pe segmentul de cereale, la 74.000 tone, de la 90.000 de tone, în timp ce alte categorii, precum legumele si fructele, au înregistrat creşteri.
Potrivit declaraţiei preşedintelui Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică, Ion Toncea, este posibil ca şi în anul 2010, odată cu creşterea suprafeţelor cultivate, să crească şi producţia. Referitor la preţurile produselor ecologice agro-alimentare, Toncea a spus că acestea au înregistrat o creştere medie de circa 10%, în 2009, ca urmare a investiţiilor realizate de producători pentru dezvoltarea prelucrării primare.

Sursa: www.agroinfo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu