joi, 25 februarie 2010

Contract de comision cu persoana fizica. Taxe aplicabile

Intrebare: O societate comerciala poate incheia un contract de comision cu persoana fizica? (nu este persoana fizica autorizata)
Ce impozite, taxe si contributii trebuie sa plateasca societatea?

Raspuns: Da, se poate incheia un contract de comision cu o persoana fizica, fara sa fie neaparat necesara autorizarea acesteia.

Singurul impozit pe care trebuie sa-l plateasca societatea este impozitul pe venit, retinut la sursa cu cota de 10% conform art. 52 din Codul fiscal sau cu cota de 16%, conform art. 78 alin. 2 lit. e) din Codul fiscal, in functie de optiunea exercitata de persoana respectiva la incheierea contractului.

In ceea ce priveste contributiile sociale, intrucat nu este vorba de un venit din salarii sau asimilat salariilor, platitorul nu are alte obligatii de calculare, retinere, virare si declarare, insa persoana fizica poate avea astfel de obligatii in nume propriu, in functie de situatia sa personala (pensionar, salariat la o alta unitate), de tratamentul fiscal al venitului (spre exemplu, daca este tratat ca venit din activitati independente impozitat cu cota de 10%, persoana fizica datoreaza CASS) sau de optiunea persoanei respective (ca in cazul contributiei pentru somaj).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu