miercuri, 24 februarie 2010

Riscam sa pierdem 19 mld. € din cauza gradului scazut de absorbtie a fondurilor UE

Romania ar putea risca sistarea finan­ta­rilor europene aferente perioadei 2007-2013 daca in decembrie 2010 bilantul Comisiei Europene privind gradul de absorbtie a banilor comunitari este unul negativ. Nu este vorba despre pierderea sumelor ramase necheltuite in intervalul 2007-2010 (potrivit regulii „n+3” care stipuleaza ca daca fon­du­ri­le alocate in anul „n” nu sunt chel­tui­te pana in anul n+3”, statul membru pierde ceea ce nu a consumat), ci despre ra­ta­rea in­tre­gului pachet financiar negociat la a­de­ra­rea la UE. Acesta consta in 19,21 mld. euro, din care Romania a reusit sa atraga cel mult 10%. Informatia provine din surse apropiate Comisiei Euro­pe­ne, care au declarat pentru „Financiarul” ca aceasta sanctiune fara pre­ce­dent in istoria blocului comunitar ar putea constitui o reac­tie la gravele sincope in­registrate in de­ru­larea proiectelor cu fi­nan­tare europeana. Este o con­secinta a blo­ca­rii intregului pro­ces de catre guvernul de la Bucuresti, prin po­liti­za­rea exce­siva a struc­turilor care ges­tio­neaza fon­­du­rile eu­ro­pe­ne, blocarea pos­tu­rilor, con­ce­dierea func­tio­narilor si prin tergi­ver­sarea nepermis de indelungata a onorarii platilor catre be­ne­fi­ciari.
Precedentul a fost deja creat, in sensul ca, si in 2009, europarlamentari ai unor state membre influente au recomandat o revi­zui­re a cadrului financiar negociat cu Ro­ma­nia, propunand sanctionarea dras­tica a neregulilor inregistrate in gestio­narea fondurilor comunitare si realocarea aceas­tora unor tari care au demonstrat ca le pot fructifica.
Cele mai mari alocari financiare revin Minis­terului Transporturilor. Este vorba de 23,7% din cele 19,1 miliarde de euro. Cumu­lat, intre anii 2007 si 2010, la dispo­zitia acestui ordonator de credite se afla 8,62 miliarde de lei (2,037 miliarde de euro) pentru lucrari de infrastructura. Din aceasta suma, potrivit celei mai recen­te situatii publicate de Ministerul Finan­te­lor Publice, platile efective catre be­ne­ficiari nu depasesc 135 de milioane de lei.
Cea de a doua cea mai costisitoare com­po­nenta este Programul Operational Sec­to­rial Mediu: 23,5% din totalul aloca­rilor finan­ciare. In perioada anterior mentio­nata, autoritatile publice din Romania au avut la dispozitie 8,34 miliarde de lei (1,97 miliarde de euro), din care la beneficiari au ajuns sub forma rambursarilor apro­ximativ 42 de milioane de lei. In ceea ce priveste Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (18,1% din totalul finantarilor), din cele 6,41 miliarde de lei, doar 40 de milioane de lei din contributia UE au ajuns la beneficiari.

Sursa: www.financiarul.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu